Friday, March 11, 2011

jawab exam kene tenang dan matang....

ASSALAMUALAIKUM

jawab periksa boleh jadi satu benda yg membosankan...penyakit bosan mase jawab periksa pulak datang sebab due perangai...perangai tak boleh jawab haram satu soalan pun dgn yakin betol....lagi satu, perangai pandai berlebih dari soalan yg disoal dalam kertas jawapan...baru dapat kertas 30 minit, dah siap buat double line untok jawapan soalan terakhir....bosan tak bosannya nak tunggu lagi 2jam stgh...nak keluar awal, takot banyak yg tersilap pandang...maka teruslah si pandai itu bosan menunggu di dalam dewan peperiksaan.....*jangan jadik pandai sgt, nanti bosan dalam dewan periksa...jawab soalan tak mencabar katanya...

dari gua sekolah menengah sampailah gua nak abis asasi ni, ade beberapa perangai yg budak2 selalu buat time tengah periksa...masa sekolah rendah gua tak berapa nak pasti ade ke bende2 camni....ape gua belajar masa sekolah rendah dulu pn gua tak berapa nak igt...yg gua igt, mase skolah rendah dulu, gua pernah ade satu kotak pemadam rectangle yg ade gambar bendera segala negara yg gua pn tak pasti skarang ni negara tu mmg betol wujud ataupn cume manipulasi syarikat pemadam ah seng....

berbalik kepada perangai budak2 mase periksa...gua nampak ade tiga jenis perlakuan yg akan dilakukan oleh budak2 tak kisah lelaki mahupn wanita tatkala ada lecturer datang menghampiri mereka ketika peperiksaan..antaranya:

i)bile lecturer datang sebelah, terus laju2 gua selak kertas gua ke halaman jawapan yg paling gua yakin dapat full mark..buat2 menyemak jawapan sambil menekan2 kalkulator berulang kali, on off kalkulator sambil kadangkala menconteng sedikit kertas soalan ntok membuat semakan...bukan apa, gua taknak nanti dia sedih kalau gua nampak kat part yg gua tak boleh jawab...ape gua nak jawab kat wall post facebook gua nanti kalau die tanye kenapa gua tak boleh jawab??

ii)dengar je tapak kasut lecturer, gua teros siap2 bukak balik halaman formula....gua menenung lama formula tersebut,sambil mata pensil gua kadangkala menyentuh tiap2 huruf yg ada dalam formula tu....macam gua tunjuk alif ba ta guna lidi sate....ape pasal gua buat camni? gua tak tahu...

iii)gua mmg tak perasan bila mase ntah lecturer tu dah terpacak sebelah gua....gua mmg tak sempat nak praktikkan step i dan ii di atas....gua plak tgh jawab soalan tahap mega susah....jadi, apa yg gua mampu lakukan hanyalah menghentikan sebentar kira2....posisi tangan memegang pensil, juga postur badan terus statik buat beberapa ketika, hingga dah agak2 lecturer sebelah gua dah bosan tgk gua main cuit patong, gua mula bergerak sedikit2 menekan kalkulator...gua harap2 la yg lecturer tu fikir gua tgh memproses jawapan guna kaedah congak mokhdar ketika gua statik tadi....

setakat ni, dalam dewan peperiksaan gua kat smap mahupn UiTM ni, ni lah antara perangai2 yg gua nampak....cara yg gua selalu buat? gua selalu praktik no i....pasal gua rasa lebih yakin dgn jawapan tersebut...kalau salah, ade can la lecturer tu nak tegur siket ye dok?ahahaha...

p/s: kalau cikgu baharom yg lalu sebelah meja anda....jangan praktikkan walau satu pn perangai yg gua terangkan di atas tadi.....nasihat gua, teros bukak soalan yg korang tak dapat jawap, dan tanya dgn nada yg sopan dan bersahaja.."yg ni camne ye cikgu??"...jgn risau...lepas 1-2 minit, jawapan akan tiba dgn senang lenangnya....

p/s2:tak kenal cikgu baharom???? nak kenal lebih lanjut siapa beliau yg sunggoh legend itu??...kalau budak xtrovert yg tak kenal, mmg nak kene cubit pusat smpai berdarah la jawapnye...

***credit to jah atas peringatan nama cikgu baharom....jah korang tak perlu nak kenal sangat sapa dia ini...dia hanyalah pembawa watak melankolik....keh3

3 comments:

BabyAen said...

cikgu baharom?? knal sgt laa.!! :)

Ariff Ashman said...

jah sape do?? kah3...

nur said...

terbaik!! aku hampir lupa sape beliau.. haha