Monday, August 8, 2011

Diari Ramadhan Seoul : Orang korea pon puasa??


Assalamualaikum

Alhamdulillah da abes seminggu kita puasa. Saje nak share pengalaman puasa di korea. Ni 1st time kot tules. Xpernah pon terpikir nk tules mnde2 cmni, tapi disebabkan ade permintaan dari pihak tertentu aku luangkan masa aku sikit tules mnde2 ni. Pergh, cam skema ayat. Haha.

Waktu solat??

Kalau kat Korea ni, puasa lama la. Sama cam negara ada 4 musim laen, cam Amerika semua tu. Subuh kol 4 pagi dan maghrib kol 7.40 malam, sebab sekarang kan yorem (musim summer), so siang dia lama la sikit. Tapi ntah rase cam x de beza sgt pon, maybe aku dah iksuk (biasa) kot ngn nalsyi (cuaca) Korea ni. Haha. 

Zuhur pukul 12.30 dah masuk tapi aku kol 12.30 tu kelas xabes lagi. Kelas hangugo (bahasa korea) dari kol 9 pagi sampai kol 1, memang sakit gak la belaja hangugo ni..4jam sehari. So selalu nye kol 1 lbey sikit2 la solat zuhur tu. Kol 2 start sambung gonghak suwop (kelas engineering)..tapi belaja basic2 je, sebab aku bukan stat lagi pon kos engine ni, taon depan baru stat. Taon ni blaja bahasa n sikit blaja fizik math kima semua tu.

Kelas akan abes kol 5 petang. 3 jam kelas petang. And sampai umah dalam kol 6. Rumah aku ngan SNU (Seoul National University) jauh kot. Naek bas sejam. Kalau naek jihachol (subway) dalam setengah jam, so balik rumah baru la nak solat asar.

Berbuka??

Sampai rumah tu sempat la online facebook jap n wat sukje (keje skolah) yang mane sempat wat. Memang tiap2 hari la aku ada sukje. Tiap2 hari kene tules ayat wat karangan korea ni. Memang sakit. Cian aku, sape suroh nak amek korea dulu. Haha.

Dalam kol 7 tu da ready nak masak da. Masak ngan kawan2 aku la. Kitorang ni bukan pandai masak sangat pon, tibai je ape patut. Satu rumah ade 4 org, sorang non-muslim, tapi die join kitorang gak puasa. Bagos dia. Haha. Bile da penat masak tu tunggu la masuk maghrib dalam kol 7.40. Xde nye nak tunggu msjid azan, memang xkan dengar pon, jaoh kot. Sejam dari umah aku nk gi msjid Iatewon tu. Maka gune application kat laptop je. Download azan pro. Bile da berkumandang azan di laptop maka berbuka la kami semua. Lepas tu solat maghrib, bace quran, sambung wat sukje lagi.. n bla bla bla..

*Korg da penat bace ke???

Kol 9  aku siap2 nak gi terawih kt surau dongyang. Dongyang adalah sebuah universiti yang menempatkan ramai pelajar Malaysia. Universiti laen pon ade, tapi sini rmai la. Dekat je ngan umah aku. Tiap malam naek basikal je gi terawih. Ahaha, macam budak2 kampung naek basikal ngan kawan2 gi masjid. Haha. Sambil pakai kain pelikat naek basikal. Orang korea tengok aku cm bodo je. Lantak la. Orang korea memang akan plek bila tgk orang pakai kain pelikat ni. Diorang mesti akan tanya nape laki pakai chima (skirt) ? Korang jawab la apa2 ptut kan kalo kene tanya. Haha.

Masuk isyak kol 9 suku. Tapi pelajar malaysia yang datang cuma kurang 20 org. Tadi cakap kat Dongyang ni paling ramai student Malaysia? Disebabkan sekarang ni yorem (musim summer) maka rmai la student balik Malaysia. Nak raye Malaysia. So tinggal kurang 20 orang ni je. Habes terawih witir semua ade la makan2 moreh sikit. Senior masak ringan2 je. Abes~  Balik rumah sambung wat sukje, bace quran lagi sikit dan tidor. Haha.

Buka puasa ambassy??

Pihak kedutaan Malaysia kat Korea ni ada wat jamuan buka puasa n solat terawih tiap hari sabtu. Jadi hari sabtu gi la aku buka kat sne. 1st time kot gi ambassy. Haha. Ramai giler kot datang. Senior2 xpnah jumpe pon datang. Dalam 100 orang gak la datang. Ade gak orang Korea yang masuk islam datang. Senior aku saje ajak diorang. Mude je lagi budak korea tu. Umur 18. Parents die x masuk islam pon. Die je. Die masuk islam September taon lepas. Kirenye kali ni puasa pertama dalam idop die . Moga islam terus tersebar. InsyaAllah.

Die ni la aku maksudkan ngan tajuk atas tu.

Hmm, btw makan kat sini terbaek. Ade sotong udang daging ayam semua ada. Aku tibai rase semua. rugi kalo x rase semua. Nasi ciput je letak. Tu taktik xnak bagi pinggan nampak penoh. Hee. Hmm, tu je kot pengalaman seminggu puasa kat sini walaupun jalan cerita dia macam sehari je. Tu la berlaku tiap2 hari. Haha.

Hujung minggu je kot laen. Jumaat malam solat terawih kat masjid Iatewon, sabtu kat ambassy. Haha. Bla bla bla.. mintak maaf klo x bes. Haha. Tapi seminggu sebelum stat puasa ritu, banjir kot Seoul. Pengalaman banjir kt korea. Haha. Aku ingat dok korea ni xkan ade banjir la. Same je cam Malaysia. Haha. Selamat rumah aku apartment, xkene bnjir. Kawan aku ade yg kene. Sian. Haha.

p/s : aku saja letak tano (vocab) korea, sebab ni adalah antara tano2 yang sudah jadi kebiasaan student2 malaysia kat korea. Broken malay. Campur bahasa korea sikit2..

- pelajar Seoul National University dari Alor Star

4 comments:

kiki said...

orang korea mariiii. kelua da bhs hangul dia. haha

nurshahida said...

ouhh..nmpak menarekk lah puase kat snee!!bes bes...jge dri baik baik yaw!!

Aina Adibah said...

Slm..boleh sy dptkn contact numbr plaja mlysia yg study sn..sbb fculty sy nk buat progrm kt sn..tq

Aina Adibah said...

Slm..boleh sy dptkn contact numbr plaja mlysia yg study sn..sbb fculty sy nk buat progrm kt sn..tq