Tuesday, May 3, 2011

pergilah bermain...

ASSALAMUALAIKUM

tahun 1997, pukol 5.30 petang...gua teros gerak rumah jiran lepas layan muzik2...mase tu gua fan m-nasir...lagu pheonix bangkit dari abu tu gua boleh nyanyi siap main tamborin....tapi,ape jadah mase juara lagu si m-nasir ni boleh nyanyi beterabor pon gua taktau...

rumah jiran gua tak jauh...sebelah rumah sahaje...nak cerite die punye dekat, time puase gua hantar roti jala sambil jalan kaki je...takde kayoh2 basikal...petang2 pukol 5.30 ni memang timing gua dan akak gua pergi maen dgn jiran...adik gua mase ni tak boleh join lagi kitorang maen...bawah umur...budak bawah umur kene dok rumah ulang tape cite home alone bagi hapal...

mase tahun 1997 ni, gem paleng in skali ntok maen dgn member2 yg pelbagai jantina adelah galah panjang...gasing pon tgh in time tu, tapi buat maen2 dgn member laki je ok la...kalau nak maen bile ade laki pompuan ni, galah panjang paleng orait...kawasan rumah tanah merah, jadik takdehal nak buat court die...buat line gune kayu, bagi nampak lebih kurang pon dah cukop cantik...gem ni biase ulang2 3kali seminggu...agak2 budak skolah rendah harini ngadap lagi ke gem camni?

laen dari galah panjang, kitorang maen bola beracon...bola beracon ni boleh maen bile ade duet lebih buat beli bola...kalau bocor memang tak sedap gua nak target jiran gua yg selalu pau mee sipot mase kat skolah...kalau lu orang tak tau bola beracon, mungkin lu cukop bandar ntok gune istilah dodge ball...gem ni tak boleh ulang lebih 2kali satu minggu...memang jenuh mak bapak nak panggel orang urut datang rumah selalu...awek tak awek, kalau dah namenye bola beracon, memang gua bagi habis2...agak2 budak skolah rendah harini ngadap lagi ke gem camni?

dalam banyak2 gem waktu petang, maen kawen2 paleng menyengat...die punye klimaks kompem mase pileh sape nak jadik pengantin laki...umpphh die punye penangan...bile dapat jadik pengantin laki ni, rase dah hebat dapat masok list kutu2-hot-awek-anto-surat-ade-bedak bile kat skolah...dan macam biase, gua jadik orang maen kompang arak pengantin tiap kali maen,mmg loser....gem ni tak kuar peloh haram setitik melainkan budak yg amek part silat pulut...tapi maen kawen2 ni banyak menyemai sifat2 murni dan mendedahkan apa yg perlu dilakukan bagi membina rumahtangga yg bahagia...semua ni diselitkan dalam sesi tazkirah lepas habes maen...agak2 budak skolah rendah harini ngadap lagi ke gem camni?

ape budak2 kecik zaman sekarang buat petang2? layan katon kat astro? maen ps3? atau tipikal macam hampir 80% manusia zaman skarang ni buat, layan fesbuk?....ade lagi ke yg maen gem macam gua maen dulu petang2? dah tu, lagi nak sebok hal obesiti..cam gambang!!!
.
.
.
.
habis maen, balek rumah mandi...pukol 7.00 layan usop sontorian kat tv1...ni baru real punye "healthy lifestyle"


p/s: tu belom gua cerita maen layang2, beyblade, kete dash,ngan tikam..dalam sume2, maen tikam paleng menyesatkan sekali...haram

1 comment:

nur said...

tgk kluangman la baru healthy lifestyle.. haha